Източник: svobodnaevropa.bgДни, след като държавата регистрира най-голямото изтичане на лични данни

...
Източник: svobodnaevropa.bgДни, след като държавата регистрира най-голямото изтичане на лични данни
Коментари Харесай

Не се чисти. Държавата огласи личните данни на съдия Мирослава Тодорова и семейството ѝ

Източник: svobodnaevropa.bg

Дни, откакто страната записва най-голямото приключване на персонални данни от системата на Национална агенция за приходите, Инспекторатът към Висшия правосъден съвет (ИВСС) преднамерено позволи същото нещо, само че във връзка с единствено един арбитър и фамилията ѝ.

Става въпрос за небезизвестната Мирослава Тодорова от Софийския градски съд (СГС), чиято имуществена декларация се оказа оповестена в уеб страницата на институцията с незаличени ЕГН, номер на персоналната карта и адрес. В нея попадаха и ЕГН на брачна половинка и малолетния ѝ наследник.

​Особеното в този случай е, че явно не става въпрос за техническа неточност, а за напълно съзнателно деяние – името на pdf файла с декларацията на Тодорова носи недвусмисленото заглавие на латиница:  „ NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII “ .


В горния ляв ъгъл проличава името на pdf файла с декларацията на арбитър Тодорова.
Въпросното отбелязване може да значи единствено две неща – че по незнайни аргументи само декларацията на арбитър Тодорова не е подлежала механически на изтриване на персоналните данни или, че това е било съответно разпоредено. И в двата разновидността ИВСС непосредствено нарушава Закона за отбрана на персоналните данни, който категорично е упоменат и в Закона за правосъдната власт, регламентиращ активността на проверяващия орган.

Друго доказателство за тенденциозността на този акт е събитието, че в нито една от останалите над 4400 заявления на магистрати не са оставени незаличени персонални данни. Свободна Европа насочи публични въпроси до Инспектората към Висш съдебен съвет, само че към този момент оттова липсва реакция. Междувременно достъпът до качените преди ден имуществени заявления беше спрян.


Личните данни са заличени от Свободна Европа, в в началото оповестената от ИВСС декларация на арбитър Тодорова те бяха забележими.
Публичното обявяване на персоналните данни на арбитър Тодорова и фамилията ѝ става факт директно, след като Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет реши да понижи периодическата препоръка на работата ѝ от 94 на 89 точки. Тъй като против нея имало висящо дисциплинарно произвеждане за забавени каузи.

В същото време сътрудника ѝ в Софийски градски съд Петя Крънчева бе поощрена със повишена оценка – от 91 на 98 точки, макар че против нея текат общо три дисциплинарки, въпреки и обединени в една. При това – в нейния случай става въпрос за няколко разнообразни нарушавания.

Разликата сред двете е, че Тодорова е известна от години с обществените си позиции в отбрана на независимостта на съда от политическо въздействие. Докато Крънчева е известна най-много с това, че беше заместител на наказаната за противозаконни СРС-та някогашна председателка на Софийски градски съд Владимира Янева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР